Search
Recepten

Sticky spareribs met koffie-glaze

Fotografie
Rene Mesman
Styling
Nanouk van Ramshorst
Foodstyling
Claartje Lindhout
Recepten

Sticky spareribs met koffie-glaze

BOON viert z’n eerste lustrum. De afgelopen vijf jaar hebben we prachtige lezersrecepten toegestuurd gekregen. Waarvan dit de allerlekkerste zijn. Koffiefans forever!

Fotografie
Rene Mesman
Styling
Nanouk van Ramshorst
Foodstyling
Claartje Lindhout
‘Koffie geeft het vlees een diepe smaak’ Patrick Damen, Heusden
personen
4 tot 6

Ingrediënten

  • 2 kilo (niet gemarineerde) spareribs
  • 1 tl zout
  • 3 tl chinees vijfkruidenpoeder
  • 125 g hoisinsaus
  • 100 g sweet chili sauce
  • 35 ml wittwijnazijn
  • 150 ml sterke koffie (Café Intención Fuerte)
  • 3 el olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 limoen, in partjes

Bereiden

1.
Snijd de spareribs in stukken van 3 of 4 ribbetjes, dat maakt het straks makkelijker op de BBQ. Meng het zout met het vijfkruidenpoeder en wrijf hiermee het vlees in. Laat een nachtje afgedekt in de koelkast marineren.

2.
Meng de hoisinsaus met de chilisaus, azijn, koffie en olie. Voeg flink wat peper toe. Stook de barbecue op (of verwarm de oven voor op 200 °C). Dep de spareribs droog met keukenpapier en leg ze op de barbecue. Laat ze op niet te hoge temperatuur (dus vrij ver van de kooltjes of in een minder hete zone als je een grote BBQ hebt) in ongeveer een half uur langzaam gaar worden. Als het vet een beetje begint te smelten en het vlees kleur krijgt, bestrijk je het met het koffiemengsel. Leg de spareribs iets dichter op de kooltjes en rooster ze in nog ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Het vlees is gaar als het begint los te laten van het bot.

3.
Laat de bruine en gare stukjes nog even rusten op een snijplank. Serveer met partjes limoen, en veel servetten.

Café Intención Fuerte snelfiltermaling

Intens smaakvolle biologische fairtrade koffie van hoog­ landplantages van boeren­ coöperaties uit Midden­ en Zuid­Amerika.
Bestel via ah.nl