Search
LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
Recepten

Pasta nero met kruim, koffie en kreeft

Je kunt koffie-extract in een saus of dressing doen voor wat extra ‘oomph’ en umami. Maar je kunt ook wat gemalen koffie gebruiken, als ware het Parmezaan of pecorino. Voor hetzelfde wauw-effect.

Recept
Ico van Rheenen
Fotografie
René Mesman
Duur
50 min
(incl. 30 wachttijd)

Ingrediënten

  • 1 kreeft
  • ½ ciabatta
  • 75 ml olijfolie
  • 1 tl chili-flakes
  • 6 tenen knoflook
  • 1 el citroenrasp
  • 100 g ongezouten boter
  • 1 rode chilipeper
  • 180 ml witte wijn
  • 400 g spaghetti nero
  • 20 gemalen koffie

Keukenspullen

  • keukenmachine
  • keukenpapier

Bereiden

1
Leg de kreeft 30 minuten voordat je ‘m kookt in de vriezer. Maal voor de pangrattato de ciabatta in de keukenmachine tot broodkruim. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan. Voeg het broodkruim en de chili-flakes en eventueel wat zout toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur krokant. Schep regelmatig om. Snijd ondertussen 2 tenen knoflook fijn. Voeg de knoflook en citroenrasp aan de pan toe en bak 2 min. mee op laag vuur. Haal de pangrattato met een schuimspaan uit de pan, laat afkoelen op keukenpapier en zet apart.

2
Veeg de pan schoon met wat keukenpapier. Verhit de boter. Snijd de overige 4 knoflooktenen in dunne plakjes en de chilipeper in dunne ringetjes en bak ze 2 minuten. Draai het vuur hoger en voeg de witte wijn toe en laat in 1 minuut inkoken. Draai het vuur laag.

3
Kook ondertussen de spaghetti nero in ruim water met zout beetgaar. Kook in een andere pan de kreeft – ga daarbij uit van 3 tot 5 minuten kooktijd per 500 g. Laat de spaghetti uitlekken en meng met de knoflook, peper en wijn. Bestrooi met de pangrattato en gemalen koffie en serveer met de kreeft.

Tip!

Voor een minder chique pasta kun je ook krab uit blik gebruiken. Benieuwd hoe top-chef Sergio Herman zijn zeekraalrisotto met koffie op smaak brengt?
Bekijk op ah.nl