Search
Koffieschool

Arabica versus Robusta

Tekst
Lars Hamer
Illustraties
Mischa de Wilt

Er bestaan tientallen koffiesoorten, maar de arabica en de robusta zijn de belangrijkste. Lees hier hoe ze van elkaar verschillen.

Tekst
Lars Hamer
Illustraties
Mischa de Wilt

Arabica (Coffea arabica)

De ongebrande arabicabonen zijn rond, maar lopen vaak spits toe. De kleur kan verschillen van geelachtig tot groengrijs en blauwgrijs.

 

Oorsprong
Ethiopië en Jemen

 

Kenmerken
• beperkte oogst opbrengst
• moeilijk om te telen
• laag in cafeïne
• suikergehalte 2x hoger dan robusta
• circa 60 procent van het totale volume aan koffie

 

Smaak
• licht bitter, zoetig, fris, nootachtig, chocolade
• gebruikt als blend of single origin

 

Opmerkelijk
De bloesem van de arabica ruikt een beetje naar jasmijn. Na een eerste weten-schappelijke beschouwing noemden ze hem dan ook Jasminum arabicum.

Robusta (Coffea canephora)

De ongebrande robusta-bonen zijn kleiner, ronder en iets zwaarder dan de arabica. De bonen zijn meestal bruingroen van kleur. 

 

Oorsprong
Centraal- en West-Afrika en Ethiopië

 

Kenmerken
• grote opbrengst
• makkelijk om te telen
• hoog in cafeïne
• hoog in antioxidanten
• circa 40 procent van het totale volume aan koffie

 

Smaak
• sterk, bitter, beetje aards
• meestal gebruikt in blends

 

Opmerkelijk
Door het populairder worden van koffiedrankjes (ice coffee, zoetere koffievarianten) is robusta vanwege de sterke smaak en lagere prijs de laatste jaren weer meer gevraagd.