Search

Koffieschool

Hoe zet ik een betere filterkoffie?

Koffieschool

Hoe zet ik een betere filterkoffie?

Thomas Vos (Jacobs Douwe Egberts): ‘Probeer verschillende filterzetmethodes uit om te zien wat bij jou past. Koffie opschenken is een mindful manier van koffiezetten.

Je bent, vind ik, echt “in contact met de koffie”, je neemt er tijd voor, alleen al dát spreekt me aan.

Zelf gebruik ik graag de Aeropress®, maar die methode vergt best wat oefening. Het gebruik van de Chemex, waarbij je wat dikker filterpapier hanteert, is niet moeilijk. Je moet alleen een aantal zaken doen:

1)

Weeg de koffie af, gebruik de juiste verhouding koffie versus water. Tip: gebruik 4,5-6 gram op 100 ml voor een “ronde koffie”.

2)

Spoel het filter altijd eerst met heet water. Zo neemt het papier tijdens het opschenken minder water op en voorkom je papiersmaak. Gebruik bij het opschenken water van ongeveer 93 °C.

Koffie opschenken is een mindful manier van koffiezetten

3)

Zorg ervoor dat de extractie gelijk verloopt; schenk het water niet langs de zijkanten over het filter op de koffie, anders is de extractie niet goed; er vindt dan zogenaamde “channeling“ plaats, waarbij het water langs de rand de koffiepot in loopt zonder de koffie te raken; dit maakt de koffie slapper.

4)

Schenk het water met steeds dezelfde tijd- intervallen met draaiende bewegingen echt goed óp de koffie. Zorg dat het koffiebed telkens helemaal bevochtigd wordt. Je trakteert jezelf hiermee op een heerlijke cleane, crispy koffie.’