Search
Koffieschool

Help! Mag ik een spoedcursus malen en doorloop- en extractietijd krijgen?

Koffieschool

Help! Mag ik een spoedcursus malen en doorloop- en extractietijd krijgen?

‘Drie factoren beïnvloeden de doorloop- en extractietijd: druk, dosering en maling.

Dursun Mun (Segafredo):

Bij een volautomatische machine heb je ten opzichte van een pistonmachine met koffiemolen weinig invloed op de maling en de smaak van de koffie. Bij een halfautomatische machine des te meer. Over de maling moet je weten: hoe grover de koffie is gemalen, des te korter de doorlooptijd; het water gaat sneller door de koffie. Dus ook: hoe fijner de koffie is gemalen, des te langer de doorlooptijd. Vergelijk dit met een trechter waar zand in zit en eentje waar knikkers in zitten; water gaat sneller langs de knikkers dan door het zand.’

Drie factoren beïnvloeden de doorloop- en extractietijd: druk, dosering en maling.

Extractie – en doorlooptijd

‘De gewenste extractietijd kan per zetmethode verschillen. Voor pistonmachines en volautomaten geldt een gewenste doorlooptijd tussen de 25 en 30 seconden. Tijdens de extractie worden de smaken en de aroma’s aan de koffie onttrokken. Bij onder-extractie smaakt de koffie slap en zuur. Bij over-extractie smaakt de espresso te bitter. Bij de juiste extractie ervaar je een perfecte balans tussen zoet, zuur en bitter.’