Search
Recepten

Crema caramellata al caffè

Recept
Lars Hamer
Fotografie
Mel van Vorstenbos
Recepten

Crema caramellata al caffè

Je kunt een lekkere espresso drinken bij je panna cotta. Al dan cafeïnevrij, bijvoorbeeld een Illy Decaffeinato. Of je combineert het beroemde Italiaanse roomtoetje met koffie. Da’s pas een mooie doppio-slag.

Recept
Lars Hamer
Fotografie
Mel van Vorstenbos
Porties
4
Duur
50
min (incl. 30 min oventijd)

Ingrediënten

  • 175 g suiker
  • 2 espresso (60 ml, Illy Brasile)
  • 1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
  • 2 kaneelstokjes
  • 400 ml volle melk
  • 2 eidooiers
  • 2 eieren

Keukenspullen

  • 4 vuurvaste ronde vormpjes van glas of porselein (ramequins) braadslee of ovenschaal

Bereiden

1
Doe 75 g suiker in een steelpan met 4 el water. Laat op laag vuur de suiker smelten. Zet vervolgens het vuur hoog en laat zonder te roeren goudbruin kleuren. Voeg de 2 espresso’s toe (pas op, het spettert) en laat iets afkoelen. Als het is gaan klonteren laat je het op laag vuur weer smelten. Verdeel de koffiekaramel over de vormpjes en laat afkoelen.

2
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe alles bij de melk in een steelpan. Voeg kaneel en 25 g suiker toe en breng op laag vuur aan de kook. Draai het vuur uit en laat nog even trekken.

3
Klop de eidooiers met de eieren en de rest van de suiker los. Verwijder de kaneel- en vanillestokjes en breng de melk weer aan de kook. Schenk al roerend bij het eimengsel en roer tot de suiker is opgelost. Schenk dit mengsel in de vormpjes.

4
Zet de vormpjes in een braadslee of ovenschaal en schenk er kokend water omheen zodat de vormpjes tot minstens de helft in het water staan. Zet de vormpjes ca 30 minuten in de oven. Het moet gestold zijn maar als je ertegen tikt mag het nog een beetje ‘wiebelen’. Haal uit de oven en laat afkoelen. Serveer ze in het vormpje.

Illy Brasile en Etiopia

Onder meer Illy Brasile en Etiopia bonen ondergaan na de oogst wel 125 kwaliteitscontroles. Daarna worden ze zuurstofvrij in blik in topconditie gehouden.

Bestel via ah.nl