Search
LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
Recepten

Bomboloni alla crema

De Duitsers hebben hun Berliner bollen. De Amerikanen hun donuts. Limburgs hun ‘nonnevotte’. En Italianen hun bomboloni: een heerlijk luchtige, gefrituurde deegtraktatie. In dit geval gevuld met koffieroom. Zo wil je elke dag wel ontbijten, op z’n Italiaans.

Porties
6-8
Duur
45 min
(+ 4 uur wachttijd)

Ingrediënten

  • 50 ml melk
  • 10 g verse gist
  • 250 g bloem
  • 50 g fijne kristalsuiker, en meer om te bestrooien
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 30 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 zakje banketbakkersroom (Dr. Oetker)
  • 2 espresso (60 ml)
  • 1 liter zonnebloemolie, en wat om in te vetten

Keukenspullen

  • mixer
  • bakpapier
  • keukenpapier
  • spuitzak

Bereiden

1
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist hierin op. Doe de bloem in een kom en meng de suiker erdoor. Voeg het ei en de melk toe en kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Dat gaat het best met een staande mixer met een deeghaak maar het kan ook met de hand. Voeg een snuf zout en de boter toe en kneed nog even door. Het moet een soepel, niet plakkerig deeg worden. Als het te droog is voeg je wat druppels melk toe. Als het te nat is een klein beetje bloem. Leg het deeg in een ruime ingevette kom, dek af met een schone theedoek en laat ca 3 uur rijzen. Het deeg is dan verdubbeld in omvang.

2
Kneed het deeg kort door en rol met een deegroller uit tot een plak  van 1 cm. Steek er met een steekvorm (of gebruik een glas) rondjes uit van ca 6-8 cm. Het deeg dat overblijft kun je nogmaals kneden en uitrollen. Leg de rondjes op bakpapier, bedek weer met de theedoek en laat 1 uur rijzen.

Pro tip

Misschien heb je wat koffiecrème over? Maak een ‘sandwich’ van 2 plakjes cake met de crème ertussen voor een snelle traktatie

 

3
Maak in de tussentijd de banketbakkersroom volgens de aanwijzing op de verpakking, maar vervang een deel van het water voor de 60 ml espresso . Verhit de olie in een ruime hapjespan of wok tot 165 graden Celsius. Frituur de bomboloni in 2 of 3 porties in ca 5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze om als je ziet dat de onderkant mooi lichtbruin is. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met de fijne suiker. Maak een gaatje in de boven- of zijkant en vul met de koffiecrème. Dat gaat het beste met een spuitzak of gebruik een diepvrieszakje waar je een klein hoekje van hebt afgeknipt.