Search
Koffiekenners

Sta op voor eerlijke koffie met Mark Slegers

FOTOGRAFIE
MANON VAN DER ZWAAL
STYLING
IRMA VEELO
TEKST
MONIQUE OVERBEEKE
Koffiekenners

Sta op voor eerlijke koffie met Mark Slegers

Acht koffie-prominenten zetten stappen naar een duurzamere, eerlijkere koffiewereld. En ze vertellen hoe je als koffieliefhebber zelf een groene stap kunt maken.

FOTOGRAFIE
MANON VAN DER ZWAAL
STYLING
IRMA VEELO
TEKST
MONIQUE OVERBEEKE

Mark Slegers is een van de co-founders van Rotterzwam, dat hergebruik van koffiedik promoot en daarbij samenwerkt met Ahold Delhaize Coffee Company en Albert Heijn. Hij is ook bedenker van het nieuwe koffiereepje cafaberry.

Koffiedik gebruiken om oesterzwammen te kweken?!
‘Zo’n tien jaar geleden begon ik met een partner met het ophalen van koffiedik bij bedrijven. Dit gebruikten we als substraat om oesterzwammen op te kweken. Dat gebeurde nog amper. We begonnen in het leegstaande, oude Tropicana zwembad in Rotterdam. Ongeveer vijf jaar geleden zijn we overgestapt naar een mobiele en modulaire kwekerij. De oesterzwammen verkopen we aan restaurants en bedrijven die er bijvoorbeeld oesterzwam­ bitterballen of ­kroketten mee maken.’

Waarom investeren in koffiedik?
‘Er is in de wereld dagelijks zóveel koffiedik! Overal kun je het hergebruiken. We kozen voor open source, dus we delen onze kennis. Inmiddels hebben we meer dan tachtig bedrijven over de hele wereld opgeleid. Overigens vind ik dat horeca en ook koffie­ producenten meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Want 98 procent van deze herbruikbare grondstof belandt nog in de vuilnis­ of compostbak. Inmiddels zijn we met een aantal partijen in gesprek daarover. Ons perspectief is koffie meer te zien als dienst en de bewustwording dat je je ook hoort te bekommeren om het restproduct. Daarmee verander je de keten. Voor de consument thuis hebben we de Growkit, de thuiskweekset. Die bevat een emmer, zakje schimmels en (video)instructies om zelf oesterzwammen te kweken door iedere keer nieuw koffiedik toe te voegen. Ik hoop dat we met elkaar het verschil kunnen maken, want volgens mij zien we allemaal dat het met het klimaat niet goed gaat.’

Winactie

Zelf op je aanrecht oesterzwammen kweken op koffiedik? We geven vijf Rotterzwam Growkits weg. Kijk hoe je kunt deelnemen.
Doe mee

 

Wat maakt dat jij de wereld beter wil achterlaten?
‘Jarenlang werkte ik in een groot energiebedrijf, ik ben van huis uit bio-technoloog, maar op het gebied van duurzaamheid gebeurde er daar weinig. Zeker toen ik net vader werd, dacht ik: wat vertel ik mijn dochter straks over wat ik heb gedaan om de wereld een beetje beter achter te laten? Ik nam ontslag en ben gaan ondernemen. Eerst als consultant om bedrijven te helpen met het doorrekenen van hun footprints. Maar dat ging te vaak over iets een beetje minder slecht doen dat je al deed. Ik wilde meer verantwoordelijkheid nemen om het hele systeem te veranderen.’

Waarom oesterzwammen?
‘Het belangrijkste is dat dit de meest makkelijke paddenstoel is om te kweken. Ze is het minst kieskeurig en werkt goed op koffiesubstraat. Ook groeien oesterzwammen snel, bij minder snelle schimmels ontstaan te veel andere kweeksels, dat is niet handig. Daarbij is het ook lekker veelzijdig in gebruik. Van soep, tot burgers en shoarma. En tot slot: plant-based eten is ook gewoon beter voor het milieu. Maar wat wij willen is vooral de koffiedik-afvalstroom omzetten naar waarde. Wij zijn dan ook niet een paddenstoelenkweker, de zwammen zijn voor ons een middel om van een afvalstroom waarde te creëren.’

Kijkje in de toekomst?
‘We zijn nu een nieuw initiatief gestart: cafaberry. Kijk je naar de koffieketen dan gebeurt er nog iets anders. Want naast de koffieboon produceert een koffieplant ook een koffiebes. Deze ligt nu vaak weg te rotten en die bes bevat veel vruchtbare grondstoffen, naast cafeïne ook vezels en antioxidanten. Dus hoe mooi zou het zijn als we dat ook om kunnen zetten naar waarde. Met dit nieuwe initiatief gaan we die vruchten inkopen bij boeren, die ze drogen, zodat wij de bes kunnen importeren. We mengen dat met gemalen koffiebonen en een beetje cacaoboter. Dan heb je eigenlijk een vervanger van het kopje koffie, in de vorm van een reepje dat je kunt eten. Dat evenveel cafeïne bevat als een kopje koffie. En veel makkelijker te eten is in bijvoorbeeld een auto, dan wanneer je zo’n klotsende thermosmok vasthebt of wanneer je een lange wandeling gaat maken. Zo’n reep stop je in je binnenzak. En ze zijn te koop via cafaberry.com.’

En tot slot. Welke koffie drink je zelf het liefst?
‘Ik heb thuis een JURA koffiemachine en hou wel van sterke bakjes koffie. En ook al drink ik er niet veel, toch zorgt dat voor best veel koffiedik. Dat vinden ze thuis ook prima, want dan hebben we altijd oesterzwammen. Die overigens te weinig bij ons op het menu staan, want mijn kinderen zijn niet altijd fan van de structuur en textuur. Dat geldt overigens niet als we er shoarma van maken. Dan hoor je ze niet klagen en gaat er zo een kilo doorheen!’