Search
Recepten

Specu-noir

Receptuur
Lars Hamer
Beeld
Jelle Rietveld
Recepten

Specu-noir

Yin en yang. Donder en bliksem. Viktor en Rolf.
Sommige verbintenissen zijn onverbreekbaar.
Ook die tussen koffie en koek. 

Receptuur
Lars Hamer
Beeld
Jelle Rietveld
Duur
30
min

Ingrediënten

  • 110 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 50 g donkere basterdsuiker snuf zout
  • 250 g bloem, gezeefd
  • 10 g bakpoeder
  • 2 el koekkruiden
  • 2 el espressokoffie (kan ook van een zakje en wat eetlepels water)
  • 150 g poedersuiker

Bereiden

1.
Meng de boter met de lichte en donkere basterdsuiker in een kom.
Je kunt een pollepel gebruiken, een mixer met deeghaken of gewoon je handen. Voeg het zout, de bloem, het bakpoeder en de koekkruiden toe en kneed tot een deeg. Je hoeft niet lang door te kneden; als het allemaal aan elkaar blijft plakken is het goed. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het een uurtje in de koelkast. Langer mag ook; de smaak wordt alleen maar beter.

2.
Verwarm de oven voor op 150 °C. Haal het deeg uit de koelkast, laat even iets zachter worden en kneed het kort door. Rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van 3 mm (of dikker als je van flinke koeken houdt). Je kunt het deeg ook verdelen en het in porties uitrollen als je dat prettiger vindt. Snijd of steek koekjes uit het deeg en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Van de restjes deeg kun je weer een balletje maken, uitrollen en koekjes maken.

3.
Bak de koekjes 30 minuten (of wat langer als je ze dikker hebt gemaakt). Als ze stevig aanvoelen wanneer je erop drukt, zijn ze klaar. Laat de koekjes afkoelen. Meng tussendoor de koffie met de poedersuiker tot een dikke pasta (pindakaasdikte). Als het te dun blijft voeg je wat suiker toe, als het te dik is wat koffie of water. Bestrijk de koekjes met het koffieglazuur en laat het glazuur hard worden. Bewaar in een koektrommel.