Search
Recepten

Amandel-koffiekoekjes

Recept
Lars Hamer
Beeld
Jelle Rietveld
Recepten

Amandel-koffiekoekjes

Yin en yang. Donder en bliksem. Viktor en Rolf.
Sommige verbintenissen zijn onverbreekbaar.
Ook die tussen koffie en koek. 

Recept
Lars Hamer
Beeld
Jelle Rietveld
Duur
30
min

Ingrediënten

  • 250 g (gepelde) amandelen
  • 225 g suiker
  • 15 g geroosterde koffiebonen
  • 3 eiwitten
  • 2 el bloem, gezeefd
  • 1 tl bakpoeder

Bereiden

1.
Maal de amandelen en de suiker fijn in een keukenmachine. Hoe fijn hangt af van je smaak en de kracht van je keukenmachine. Wat grove stukjes amandel is zeker geen bezwaar. Voeg de koffiebonen toe en maal nog even door. Het is lekker als er nog stukjes koffieboon zichtbaar zijn.

 2.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Roer de eiwitten los en meng het amandelmengsel erdoor tot een plakkerig mengsel. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en roer flink door. Als het wat te nat is en je amandelmengsel wat grover is gebleven, voeg je nog wat bloem toe. Het geheel moet iets worden dat ligt tussen een beslag en een deeg. Als het natter is mislukken de koekjes zeker niet, maar dan blijft hij wat platter.

3.
Schep theelepels van dit mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd een beetje afstand want ze worden nog wat groter. Je kunt ook een spuitzak gebruiken met een spuitmondje van ca 1 cm. Dan worden de koekjes wat netter. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin. Als je ziet dat ze nog een beetje zacht zijn laat je ze iets langer in de oven staan. Past het niet allemaal op een bakplaat, dan bak je de koekjes  in twee keer.