Search
Koffieschool

Zo maak je wereldkoffie

Tekst
Karina Hof & Ico van Rheenen
Illustraties
Romualdo Faura
Koffieschool

Zo maak je wereldkoffie

Sta je ook wel eens in een koffiezaak en vraag je je af wat een flat white is? Om vervolgens toch maar die cappuccino te bestellen? Word wegwijs, vooral ook voor thuis.

Tekst
Karina Hof & Ico van Rheenen
Illustraties
Romualdo Faura
De populairste koffies op een rij

Espresso

Wordt gemaakt door in 25 seconden, onder 9 bar druk, water met een temperatuur van 88-92 °C door 8 g fijngemalen koffie­bonen te persen. Vandaar de naam espresso: ‘geperst’. 

Cappuccino

Vernoemd naar de 16e-eeuwse afsplitsing van de Franciscaner monniken: de kapucijnen. Hun kledij vormde de inspiratie voor deze espresso-melkvariant. Met name de bruine puntige kappen van de gewaden: cappa in het Italiaans. 

Filterkoffie

Gemaakt met een koffiezetapparaat of met de hand, meestal met ­papieren, heel soms metalen filter. Op de kaart te herkennen als batch-brew, drip, pour-over of slow coffee. 

Flat white

Over de grens kom je deze ‘koffie verkeerd’ – soms in net even andere varianten – ook wel tegen als een cortado, een Gibraltar of strong baby latte. 

Koffie van hot naar her

Koffie komt uit Ethiopië, werd in Jemen getransformeerd tot de alledaagse drank van vandaag en geïndustrialiseerd in Italië. Op boonmagazine.nl kun je zien welke wegen koffie vanaf de 5e eeuw tot nu heeft afgelegd en welke landen tot de zogenaamde gordel van koffieproducerende landen behoren. Naast de standaard koffierecepten, zoals espresso en cappuccino – in de hele wereld alom bekend – zijn er ook landen die hun eigen koffie­signatuur hebben; van Turkse tot Ierse koffie, en van caffè liégeois tot Eiskaffee. 

Weetje

De flat white, met roots in Australië en Nieuw-­Zeeland, is een espresso met een gelijk deel opgeklopte melk en een kleine toef fluweelzacht melkschuim (door barista’s ook wel microfoam genoemd).