Search
Koffieschool

Kies je systeem

Fotografie
Jelle Rietveld (stills), Rogier van ’t Slot (line-up) en Jitske Schols (portretten)
Illustraties
Romualdo Faur

Capsulemachine of mokkapotje? Filter of espresso?
Wij zeggen: varieer, beste thuisbarista, varieer!

Fotografie
Jelle Rietveld (stills), Rogier van ’t Slot (line-up) en Jitske Schols (portretten)
Illustraties
Romualdo Faur

1. The Italian way

In geen Italiaans huishouden ontbreekt-ie: het espresso­potje. Oftewel de mokkapot of – officieel – moka, want hij is vernoemd naar de stad Mocha in Jemen. Alfonso Bialetti ontwierp hem in 1933 en sindsdien is er volop gevarieerd op het iconische ontwerp. Zo hebben Italiaanse merken als illy en Lavazza hun ‘eigen’ moka’s. Je maakt er een ‘espresso-achtige’ espresso mee. ‘Want de voor espresso typerende extra hoge druk ontbreekt bij mokkapot­gebruik’, vertelt Simon Lévelt Q-grader Sandra Hermsen. ‘Maar de smaak benadert een espresso: vol, robuust.’ Ze snapt waarom de mokka­pot ook bij ons populair is, zelfs hip onder jongeren. ‘Hij is goedkoop en praktisch.’ Plus: ‘Ideaal voor op vakantie.’ Belangrijke tip: ‘Zorg dat de koffie fijngemalen is.’

1.Vul het reservoir met water tot onder het ventiel. Wárm water, beveelt de beroemde barista James Hoffman aan, zodat de extractie niet op een te lage temperatuur begint.

2. Vul het filter met bijvoorbeeld Caffè Vergnano 1882 snelfilter­maling of zelfgemalen Simon Lévelt Colombian Emerald bonen. Is de gemalen koffie te grof, dan wordt de koffie te slap. Druk de gemalen koffie niet aan.

3. Verhit op laag vuur. Het hete water wordt met druk door de koffie geperst. Als je geborrel en gesis hoort, is je espresso klaar. Roer de koffie door en geniet. Mokkasmaak en rinse en zoete tonen moeten in balans zijn.

‘Elk voordeel heb z’n nadeel.’

Zo is het ook met koffie­zetsystemen. We lichten enkele favorieten uit. En toe.

Nespresso®

In 1976 al (!) gepatenteerde techniek. Kwaliteits­koffie uit één capsule (5 tot 7 gram koffie) met één druk op de knop gezet.

 

Ideaal voor wie solo drinkt en graag wisselt tussen espressoformaat (espresso of lungo) of door de dag heen varieert in smaak. Perfect single serves.

Espresso

In 1855 uitgevonden door Luigi Bezzera, geperfectioneerd door Francesco Illy, de Hongaarse immigrant die koffiebrander in Triëst werd.

 

Wie het beste uit de edele koffieboon wil halen kiest voor een espressomachine. Het is de moeilijkste methode van koffie bereiden. Maar skills kun je je aanmeten. Doen.

Senseo®

Niet het allereerste single serve kussentje waarmee Douwe Egberts kwam, maar wel het beroemdste. Heeft nog steeds een grote fanschare.

 

De crèmelaag op je kopje Senseo® is karakteristiek. De pads zijn gebruiksvriendelijk en makkelijk om mee te variëren. Nadeel: ze verliezen vrij snel aroma.

Chemex

De hipste (en mooiste) tool om je slow coffee mee te zetten. ’n Topcadeau voor een filterfan.

 

Het dikke filterpapier haalt wat body uit de koffie, maar het ritueel en de frisse smaken
die je uit je (liefst zelf)gemalen bonen ‘tovert’ zijn ‘zen-sationeel’.

Cafetière

Mogen we de cafetière het ideale lekker lazy ‘n’ easy zondagochtend­zetsysteem noemen?

 

Oogt mooi, werkt mooi, smaakt mooi. Wie gemak én een volle smaak (en cafeïne) wil, goes French. Gebruik een grove maling. En heet water tussen de 92 en max 96 °C.

Aeropress

Simpel en snel. Een handige tool voor op reis. Eentje waarmee hippe koffie-pro’s graag werken.

 

Niet voor niets worden er Aeropress-kampioenschappen georganiseerd, want perfect extraheren vergt wat vaardigheid
en experiment. Wel zo leuk.

3. Espresso yourself

Een goede handmatige espresso­machine voor thuis kost algauw 500 euro (een ‘bigga’ horecamachine het twintig- tot veertigvoudige!). Maar de ristretto’s (15–25 ml), espresso’s (25–40 ml) en lungo’s (80–110 ml) die je ermee maakt zijn goedkoper dan capsulekoffies. Zo bezien heb je een espressomachine binnen een paar jaar terugverdiend. 

4. Filterschoon

De schoonheid van ‘hipster-­filterkoffiesysteem’ Chemex is tweeledig: het ontwerp is oog­strelend en de koffie die je ermee zet is heerlijk ‘clean’. Je denkt: opschenkkoffie is opschenkkoffie, maar de combinatie van ­device-vorm, Chemex-filterpapier én watertiming en –tempe­­ratuur leveren een lichte koffie op. Koop erbij: (handmatige) koffiemaler, opschenkketel met lange, golvende tuit en een ­secuur weegschaaltje.

5. Thuisespresso

Alom bejubeld, het slimme Nespresso®-systeem. Zonder geknoei maak je er ­uitstekende thuisespresso’s mee. Met ­hermetisch afgesloten capsules waarin je anno 2021 van vele merken huisblends tot bijzondere single origin koffie vindt. Capsuledrinkers proberen en variëren volop, hetgeen wij aanmoedigen. Tip: ga eens voor de NESCAFÉ Farmers Origins-varianten om koffieherkomstverschillen te proeven.

6. French press

De cafetière alias French press gebruik je zo: verwarm de cafetière voor (met heet water). Maal je favoriete koffiebonen medium-grof tot grof. Reken 8 gram koffie op 110 ml water. Breng het water aan de kook en laat 30-45 seconden afkoelen. Schep de gemalen koffie in de cafetière, giet het water erover, roer, plaats het deksel erop, laat 4 minuten op smaak komen en druk het filter langzaam naar beneden. Schenk de koffie in een voorverwarmde kop en geniet.

7. Syphon show

De syphon is een elegant slow-coffeesysteem voor nerdy koffiefans die graag een showtje opvoeren. Heel praktisch is de syphon misschien niet: het water wordt snel te heet en de koffie kan bitter worden, maar heb je de methode eenmaal in
de vingers, dan toon je je een ware Hans Klok.

8. Dolce vita

De futuristisch ontworpen, compacte Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® Infinissima Touch is binnen 40 seconden op gebruikstemperatuur. En daarna geniet je van meer dan 25 hoogwaardige (melk)koffiecreaties. Probeer eens NESCAFÉ® Dolce Gusto® Caramel Latte Macchiato of Lavazza Cremoso Dolce Gusto®.

9. illy easy

Pads c.q. pods voor een espressomachine? Die zijn er. Of beter gezegd: per stuk verpakte composteerbare(!) espressopods voor het E.S.E. systeem, dat staat voor Easy Serving Espresso. Je gebruikt ze in deze fonkelnieuwe, duurzaam geprodu­ceerde illy X1 Anniversary E.S.E. & Ground (inclusief fast heating en ECO-modus). Lees er meer over (en bestel) op bol.com. Het koffieservies is ook al zo fraai. Voor de illy Art Collection was dit jaar kunstenaar en mensen­rechtenactivist Ai Weiwei uitverkoren om het ontwerp te leveren.