Search
Koffieschool

Drip is hip

Tekst
Ico van Rheenen
Fotografie
Jelle Rietveld
Illustraties
Mischa de Wilt

Filterkoffie anno nu is iets anders dan de filterkoffiesloten de je oma schenkt. Zoveel smaken, zoveel stijlen, zoveel systemen, kun je zeggen. De smaken, die verschillen.

Tekst
Ico van Rheenen
Fotografie
Jelle Rietveld
Illustraties
Mischa de Wilt

Cafetière

Een cafetière is snel en makkelijk in gebruik en levert een volle koffiesmaak op. Je gebruikt er grover gemalen koffie voor dan bij een standaard koffiezetapparaat.

AeroPress

Serieuze kampioenschappen worden er gehouden om jaarlijks de beste ‘AeroPresser’ te verkiezen. Zo’n AeroPress is handzaam en rap, ideaal voor op reis. Ermee oefenen baart kunst. De extractie is best lastig te controleren. Maar dat is dus de, eh, kunst.

Chemex

Chemex biedt misschien wel het populairste ‘slow coffee’ systeem van nu. Het dikke filterpapier dat je gebruikt haalt wat body uit de (grof gemalen) koffie – daar moet je misschien even aan wennen – maar de koffiearoma’s zijn optimaal.

Syphon

Syphon koffiemakers worden weinig gebruikt en zijn een tool voor experimenterende koffie-nerds. Maar ze zijn elegant en bieden een show-y koffie-ervaring. Controle houden over de waterverhitting is best ingewikkeld en dat kan bittere koffie opleveren. Ook hier geldt: experimenten, oefenen, doen, da’s leuk en levert wat op!

Hario V60

Nog zo’n populair opschenksysteem: Hario V60, waarvan het ontwerp helpt het water geleidelijk langs het filter te laten lopen. Gecontroleerd opschenken is vereist. Een goede opschenk kan is aan te bevelen.

Kalita Wave

Niet héél veel anders dan het V60-systeem, maar toch, de platte bodem van de Kalita Wave geeft een brede verdeling van de (tevens grover gemalen) koffie, waardoor zorgvuldig opschenken met cirkelbewegingen nog belangrijker is.

Pro tip

Opschenken met een fluitketel kan, maar mondt meestal uit in een ongecontroleerde plens water op je koffie. Constant opschenken gaat het best met een opschenkkan met een lange, golvende tuit, bijvoorbeeld van Hario.
Bekijk

Zoveel smaken, zoveel stijlen, zoveel systemen