Search
LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink

Word Thuis Barista

Video’s
Jonathan Doornenbal

Kan dat wel, thuisbarista worden? Natuurlijk. Als je maar nieuwsgierig bent. En goed luistert naar wat Jos Elve, opperbarista bij Lavazza je wilt leren. Tien beginnerslessen, die ook leuk en interessant zijn als je (nog) niet over een espressomachine beschikt. Kijk maar.

Video’s
Jonathan Doornenbal

1. Wat is koffie?

Waar komt koffie vandaan? Wat is het verschil tussen arabica en robusta? Lavazza-barista Jos Elve legt het uit.

2. Wat moet je weten over koffie-roasts?

Light roast, medium roast, dark roast. Eh? Wat is wat? En wat betekenen de roasts voor de smaak van je koffie?

3. Wat is brew ratio?

Even rekenen. Jos Elve legt uit waarom de verhouding tussen water en gemalen koffie belangrijk is om een perfecte espresso te zetten.

4. Wat is extractietijd?

Extractietijd is de tijd waarin water door de gemalen koffie wordt geperst. Bestaat er zoiets als de ideale doorlooptijd? Spoiler: natuurlijk!

5. Welke tools gebruikt de barista?

Jos Elve legt uit waarom werkplek- en machinehygiëne van belang zijn en hoe je je koffie het best bewaart.

6. Hoe maak je de perfecte espresso?

Kijk mee over de schouder van meester-barista Jos Elve om stap-voor-stap de perfecte espresso te zetten.

7. Wat moet je weten over melk?

Wie na de perfecte espresso ook een perfecte cappuccino of andere melkkoffie wil maken, verdiept zich in melk. Welke soort gebruik je. En hoe?

8. Hoe maak je de perfecte cappuccino?

De perfecte cappuccino begint bij het maken van de perfecte espresso. Maar dan. Tot welke temperatuur verwarm je? En hoe doe je dat?

9. Hoe maak je de perfecte latte macchiato?

Latte macchiato is melk die ‘bevlekt’ is met koffie. Maar eh, hoe doe je dat, en maak je zo’n latte macchiato in een glas of in een kop?

10. Hoe leer je latte art?

Heb je het maken van het perfecte melkschuim onder de knie? Dan laat barista Jos Elve je zien hoe je er latte art mee maakt. Omdat we van alle koffieliefhebbers houden, maken we een hartje.