Search
Koffieschool

Proef als een pro

Tekst
Karina Hof & Ico van Rheenen
Illustratie
Romualdo Faura
Koffieschool

Proef als een pro

Het koffie-smaakwiel, waarvan deze illustratie een vereenvoudigde  variant is, helpt je om specifiek onder woorden te brengen wat je proeft.

Tekst
Karina Hof & Ico van Rheenen
Illustratie
Romualdo Faura

Proeven kun je leren

1.  Slurp met lawaai en overgave. Daardoor activeer je niet alleen de smaakpapillen maar ook je retronasale receptoren, waarmee je aroma’s ervaart en proeft.

Slurpen doe je zó

Lepels die worden gebruikt bij koffieproeverijen ­worden cupping-lepels genoemd. Zowel de lengte van de handgreep als de diepte en breedte van de lepel zorgen ervoor dat je ze makkelijk in kopjes koffie kunt dompelen. Sommige profs ­gebruiken standaard hun eigen cupping-lepels.

 

2. Wacht tot koffie de juiste temperatuur bereikt, tussen de 49°C en 60°C, zodat de smaak het best tot zijn recht komt en je alle zoete en friszure aroma’s kunt proeven.

3. Wees kleurbewust. De kleur van je kop of mok – wit is veilig – heeft invloed op je smaakervaring, zegt onderzoek.

4. Verruim je woordenschat. Bekijk een koffiesmaakwiel om te zien hoe je in vaktermen smaak en aroma categoriseert. De algemene beschrij-vingen staan in de roos van het wiel en worden steeds specifieker naarmate ze naar buiten stralen.

5. Ga voor puur en natuurlijk. Het dragen van parfum kan er bij-voorbeeld invloed op hebben hoe je koffiesmaken waarneemt. Eet ook niet gekruid of pittig voor een proeverij.