Search
LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
Stories

Koffie met aandacht

Lisanne Booij is Douwe Egberts’ huisbarista een zelfverklaarde koffie-nerd. Ze houdt van koffie in al haar vormen, van een grote pot D.E Delicaat Rond tot een fruitige Ethiopische natural koffie.

Tekst & fotografie
Vivian Keulards

Hoe kijk je naar de Nederlandse koffieconsument?

‘Wij zijn van oorsprong een filterkoffie-drinkend land. Door de jaren heen is kwantiteit vervangen door kwaliteit. Espressobars rukten op, net zoals de koffievarianten en -specialiteiten. De consument is kritischer geworden. Maar toch vind ik dat koffie nog meer aandacht verdient. Het is meer dan ’n bakkie. Aromatisch gezien doet koffie niet onder voor wijn. Dus neem tijd om koffie te leren proeven.’

Filterkoffie wordt weer populairder, klopt dat?

‘Filterkoffie is inderdaad terug van weggeweest. Niets gezelliger dan een pot koffie op tafel, vind ik. Filterkoffie is interessant; het is lichter gebrand dan espresso en heeft daardoor een delicate, zuivere koffiesmaak. Je proeft de fruitige tonen beter. Het zetten van “slow coffee” vraagt om aandacht en de juiste samenstelling. Deze delicate koffiekwaliteit, geschonken in onze DE Cafés, willen we nu ook bij de mensen thuis brengen.’

‘Neem tijd om koffie te leren proeven’

Wat is jouw favoriete filterzetmethode?

‘Daar hoef ik niet over na te denken: de Chemex. Ik houd van het ritueel dat daarbij hoort: het dikke filter, de juiste maling, de precieze watertemperatuur, het opgieten in ronde bewegingen. Je doet het met volle aandacht en liefde om de lekkerste koffie te krijgen. Bovendien is het design prachtig met z’n zandlopervorm en houten kraag.’

Wat moeten we eten bij filterkoffie?

‘Zet koffie eens in als substituut voor de alcoholvrije borrel. Combineer het met een pittig belegen kaasje en stroop. Verrassend lekker.’

Wat is een misvatting rondom koffie?

‘Dat een espresso de meeste cafeïne bevat. Moet je wakker worden? Neem dan filterkoffie. Hoe langer het zetproces duurt, hoe meer cafeïne.’