Search
LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
Stories

Douwe Egberts en sociale impact

Thuisgevoel, persoonlijk contact en gezelligheid, dát is Douwe Egberts. Vanaf 2006 wordt actief gezocht naar manieren om die waarden te verbinden aan maatschappelijke doelen. Vijf wetenswaardigheden.

Tekst
Sophie Fleur Jongebloed
Illustratie
Romualdo Faura

1. Burendag

In september 2006 wordt de eerste Burendag georganiseerd. Tachtig procent van de Nederlanders geeft aan dat ze het lastig vinden om gezamenlijke activiteiten te organiseren. Het verlangen naar verbinding leeft onder de Nederlanders en dat is precies wat koffie doet: verbinden. D.E is daarmee een natuurlijke initiatiefnemer van Burendag. In 2006 deden tweeduizend buurten mee, in 2019 waren dat er al zesduizend. Iedereen kan zich opgeven voor Burendag. Per post ontvang je een Burendag Pakket. Daar zitten stickers in (‘de koffie staat klaar op Burendag’), vlaggen, spandoeken, bekertjes en natuurlijk een pak Douwe Egberts Aroma Rood.

2. Bakkie met de koning

Vanaf 2008 steunt ook Het Oranje Fonds dit initiatief van D.E. De samenwerking tussen deze twee Utrechtse buren zorgt voor een verdere verdieping van de maatschappelijke betekenis van Burendag. Onze koning verraste vorig jaar de Utrechtse buurt Zuilen door samen met de bewoners een bakkie te komen doen.

3. 130.000 pakken koffie

De koffie van D.E blijft lekker lang vers dankzij de vacuümverpakking. Het nadeel van die lange houdbaarheid is wel dat koffie maar weinig gedoneerd wordt aan de voedselbanken. Terwijl juist koffie toch wat extra vreugde kan geven in het leven. Daarom organiseert D.E, op initiatief van Lions, jaarlijks inzamelingsacties van waardepunten. De punten verzilvert D.E voor pakken koffie en doneert deze aan de voedselbanken. Aan de enorme hoeveelheid ingezamelde punten voegt D.E elk jaar nog een percentage toe. In 2019 schonk D.E zo 130.000 pakken koffie.

4. Meer goede doelen

D.E blijft verder nadenken over activiteiten met sociale impact. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw initiatief waarin D.E-consumenten D.E-waardepunten kunnen doneren aan één van vier goede doelen.

Nieuw is de D.E carista, de barista die voor je zorgt (care + barista = carista)

5. D.E carista

Daarnaast is er nu de D.E carista, de barista die voor je zorgt (care + barista = carista). Omdat veel ouderen toch eenzaam zijn in de zorginstellingen, gaan vrijwilligers en D.E-medewerkers bij ze langs voor een bakkie, een spelletje en een praatje. Samen koffiedrinken biedt ouderen een vertrouwd moment om met plezier uit hun stulp te komen en het gezellig te hebben.