Search
Koffieschool

Zo bewaar je koffiebonen

Tekst
Karina Hof & Ico van Rheenen
Fotografie
Jelle Rietveld
Koffieschool

Zo bewaar je koffiebonen

Koffiekenner Marcello Arcangeli, hoofd trainingscentrum Lavazza, legt uit hoe je thuis de beste koffie zet. Alvast de aller-, allerbelangrijkste tip: ‘Houd je machine en werkplek schoon.’

Tekst
Karina Hof & Ico van Rheenen
Fotografie
Jelle Rietveld

Kleine hoeveelheden

Koop versgeroosterde koffie in kleine hoeveelheden, want hoe korter je koffie bewaart des te beter de smaak behouden blijft.

Luchtdichte, ondoorzichtige bewaardoos

Doe de koffieverpakking na openen in een luchtdichte, ondoorzichtige bewaardoos. Lucht betekent oxidatie, betekent smaakverandering.  

Droge plek

Water, dat zuurstof bevat, stimuleert oxidatie. Bewaar koffie op een droge plek zonder grote temperatuurswisselingen. 

Koele, donkere plek

Groene bonen staan tijdens het brandproces bloot aan hoge temperaturen, en ook gemalen koffie wordt overgoten met heet water. Toch moeten geroosterde bonen op een koele, donkere plek worden bewaard. Houd ze uit het zonlicht en weg bij warmtegenererende apparaten. 

Blijf nieuws-gierig, ruimdenkend en gul

Koffie wordt in zeventig landen verbouwd en blijft een van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld. Blijf nieuwsgierig, ruimdenkend en gul, terwijl je dieper in de koffiewereld duikt. Koffie is om te delen. 

‘Aller-, allerbelangrijkste taak: houd je machine en je werkplek schoon.’

Marcello Arcangeli  hoofd trainingscentrum Lavazza

Lucht- & lichtdichte capsules

Koffiecapsules zouden de persoonlijke noot uit het koffie­-zetproces halen. Aanhangers bestempelen ze juist als handige, perfect afgemeten, voorgemalen porties koffie die altijd hetzelfde consistente kopje koffie op leveren. Bovendien nemen ze weinig opslagruimte in beslag en mors je er niet mee. 

Water is je vriend

Koffie bestaat voor 98 procent uit water. Dus experimenteer eens met verschillende fleswaters om te bepalen welk water het best bij jouw smaak past.