Search
Koffieschool

Perla Future Coffee Project

Wie zich bekommert om de toekomst van koffie, steekt zijn handen uit de mouwen. Zo geschiedt bij Perla. Met het Future Coffee Project gaat de Zaanse koffiebrander bij de bron aan de bak om teruglopende koffie­productie het hoofd te bieden. Hoe? Zo!

Next level duurzaam

Voor Albert Heijn en Perla is het Future Coffee Project een volgende stap in duurzaamheid naast klimaatneutraal produceren. Perla is sinds de start van dit millennium voorloper op dit gebied. Zo zijn alle ruim 100 artikelen van Perla UTZ-gecertificeerd. UTZ is het grootste keurmerk voor duurzame koffie ter wereld. UTZ is ooit opgericht op initiatief van Ahold samen met een koffieboer uit Guatemala.

Wat is Perla Future Coffee Project?

Met steun van Perla worden nieuwe koffieplanten gekweekt in een gerenoveerde kwekerij bij de Kilimanjaro in Tanzania. Door Bourbon en Kent koffieplantvarianten te kruisen ontstaat een koffieplant die beter bestand is tegen droogte door klimaatwijzigingen. Deze sterkere koffieplant wordt in grote hoeveelheden ter beschikking gesteld aan lokale koffieboeren. Ook worden de boeren getraind om de planten zo goed mogelijk te beschermen. Betere koffieoogsten en hogere koffie kwaliteit zijn daar het resultaat van.

Schaarse koffie

Koffie is zeer gevoelig voor schommelingen in temperatuur en regenval. Door klimaatverandering komt koffieproductie onder druk te staan van oprukkende andere gewassen. Perla heeft besloten om niet af te wachten en maar te zien of het wel of niet meevalt met het schaarser worden van koffie. Daarom investereert Perla in Tanzania in koffieplanten die de droogte beter kunnen trotseren. Betere koffie, betere teelt en blijere mensen, dat zijn de doelen.

Betere plant, betere oogst

Perla is een samenwerking gestart met de Ushiri kwekerij in het Rombo district, het gebied aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Deze coöperatie hebben we uitgekozen omdat wij wilden samenwerken met boeren die UTZ gecertificeerd zijn. De duizend boeren die onderdeel zijn van dit project hebben dus toegang tot betere koffieplanten, die zullen resulteren in betere oogsten. Ook worden de boeren geschoold in zogenaamde Good Agricultural Practices, zodat zij een grotere en kwalitatief hoogwaardigere koffieoogst zullen hebben. En dus meer inkomen.

Intens fruitige smaak

De bijzondere omstandigheden rondom de Kilimanjaro zorgen voor de karakteristieke smaak van de handgeplukte arabicabonen. Vervolgens doen de branders van Perla er alles aan om dit smaakprofiel te behouden, door de bonen licht en langzaam te roosteren. Dat levert een intens fruitige koffie op, met een wat zoete, vooral subtiele smaak. Heerlijke en eerlijke koffie om met een gerust hart van te genieten.