Search
Koffieschool

Met éxtra smaak graag

Tekst
Karina Hof & Ico van Rheenen
Fotografie
Jelle Rietveld
Koffieschool

Met éxtra smaak graag

Melkkoffies zijn de trend, zo las je al. Melkkoffies met extra smaak – amandel, gember, kaneel, karamel, cacao – zijn nog méér de trend. 

Tekst
Karina Hof & Ico van Rheenen
Fotografie
Jelle Rietveld

Caramel Latte Macchiato

Zet je favoriete espresso. Schuim de melk op en voeg er vanillesiroop aan toe. Schenk de espresso met een streep – macchiato betekent ‘gemarkeerd’ – in de melk en versier met karamelsiroop.

Moccachino

Zet je favoriete espresso. Schep de cacao bij de ­koffie. Schuim de melk op en doe er een snuf kaneelpoeder bij (en eventueel suiker). Schenk het melkschuim langzaam op de koffie.

Chai Latte

Zet een sterke chai thee (bv. biologische Australian Chai Black Tea). Schuim de melk op en voeg (met wat rietsuiker) toe aan de thee en bestrooi met specerijen naar smaak.

Kaneelkoffie

Doe 1 el kaneelsiroop of 1 tl kaneelpoeder in een kop. Voeg hete koffie (en eventueel suiker) toe en roer. Schep er slagroom of melkschuim op en ­bestrooi met kaneelpoeder.

‘Het pure zwarte goud, is niet altijd beter’

Ook Italië is óm als het om smaakjes-koffie gaat. Niet alleen worden Starbucks-­koffievarianten er door jongeren omarmd, ook in de traditionele koffiebars en thuis wordt geëxperimenteerd met extra smaak. ‘En dat is van alle tijden’, verzekert Lavazza’s hoofd trainingen Marcello Arcangeli ons. ‘Italië is minder koffie-­puristisch dan wel wordt gedacht. Wij producenten willen ook de jéugd laten kennismaken met koffie. Dan zijn zoetere koffies en koffies met smaak the way to go.’

Pro tip

Kaneel-, vanille- of gembersmaak voeg je vrij eenvoudig toe aan je filterkoffie. Doe de smaakmakers (respectievelijk gebroken, in de lengte doorgesneden, in een paar schijfjes gesneden) met gemalen koffie in een cafetière, schenk er heet water bij en laat 4 minuten op smaak komen. Press and serve.