Search
Koffieschool

Groene vingers

Tekst
Sophie Fleur Jongebloed
Fotografie
Jelle Rietveld
Receptuur
Merijn Gijsbers
Koffieschool

Groene vingers

Plantaardig is de trend. Alpro’s Internationaal Koffie Kampioen barista Merijn Gijsbers maakt op koffiefestivals over de hele wereld koffies met plantaardig schuim. Hij is dé kenner.

Tekst
Sophie Fleur Jongebloed
Fotografie
Jelle Rietveld
Receptuur
Merijn Gijsbers

Plantaardige drinks, waar komen ze ‘ineens’ vandaan?

‘Via New York en London kwamen de plantaardige koffies  naar Europa. Probleem: er was nog geen baristavariant: een sojadrink die goed schuimt en niet schift. Die smaakvol is, maar niet overheersend. Toen heeft Alpro stappen gezet en een nieuwe barista-lijn op de markt gebracht. Na soja volgden kokos-,  amandel- en haverdrinks.

Soja, haver, amandel of kokos, wat kies je wanneer?

‘Alles mag en alles kan. Maar regel is, als je koffie – zoals eentje van een super fruitige en licht geroosterde boon – niet mengt met koemelk, dan ook niet met een plantaardige drink. Al komt het uiteindelijk allemaal neer op persoonlijke smaak.’

En als je voor een neutrale smaak wilt kiezen?

‘Dan soja of haver. Voor een zoete twist kies je voor amandel of kokos. Die zijn héél lekker in koude koffiedranken, bijvoorbeeld ijskoffies. En in chai variaties: geroosterde nootjes (amandeldrink) en specerijen vormen een mooie smaakmatch.’

Trends?

‘Nieuwe notencombinaties. Kokos-amandeldrink bijvoorbeeld.’

Wat moet een thuisbarista weten over plantaardige drinks?

100% plantaardig

De Barista drinks van Alpro zijn 100% plantaardig en speciaal ontwikkeld om op te schuimen. De drinks hebben elk hun specifieke eigenschappen, maar zijn laag in suikers. Dankzij de lagere CO2-uitstoot en minder land- en waterverbruik passen plantaardige drinks in een ‘groene’ wereld.

Microfoam wil je!

Maak plantaardige drinks niet te warm. In tegenstelling tot koemelk verwarm je ze tot maximaal 60-65 graden Celsius. Worden ze te heet, dan verandert de textuur en kunnen ze dun of plakkerig worden. Het schuim verandert in bellenblaas die boven op de koffie drijft. En dat wil je niet. Microfoam wil je! Kleine belletjes die romig  smaken in de mond en perfect mengen met de koffie.

Experimenteer!

De overstap naar plantaardige drinks kan spannend zijn: veel mensen denken dat ze de koffiesmaak overheersen. Maar met al die verschillende plantaardige drinks, zoals haver, kokos, amandel en soja, is er altijd een passend recept dat aansluit bij jouw persoonlijke smaak én het koffieprofiel versterkt. Kokosdrink in een espresso macchiato, dat smaakt bijvoorbeeld bijna tropisch.

Niet boven de 65 graden

Zeepsopachtig droog schuim? Grote kans dat je de plantaardige drink te heet hebt laten worden. Laat de temperatuur niet boven de 65 graden Celsius komen. Ook niet in de magnetron.

Experimenteer, verras jezelf met een plantaardige koffie

1
Heaven In A Cup
Meng 30 g pure chocolade (bv. Lindt Excellence 70% Cacao) met 30 ml heet water en 1 espresso (Perla Superiore Finest Espresso Originale) tot de chocolade gesmolten is. Schuim 150 m Alpro Barista Soja op tot 65 graden Celsius en giet deze over de chocoladekoffie. Maak af met een dot Alpro Cuisine Op Te kloppen en rasp er wat pure chocolade over.

2
Cold Brew Oat Coffee
Vul een glas met ijsblokjes, giet er 75 ml cold brew koffie (Perla Superiore Origins Ethiopië) over en voeg 100 ml Alpro Barista Haver toe. (Bekijk voor de bereidingswijze van cold brew koffie de video).

3
‘Dirty’ Turmeric Coffee
Schuim 170 ml Alpro Barista Almond op tot 60 graden Celsius. Meng 1 tl kurkumapoeder, 1 mespunt kaneelpoeder, 1 mespunt gemberpoeder en een snufje chilipoeder in een glas met een scheut Alpro Barista Amandel tot de klontjes zijn opgelost. Giet de rest van de opgeschuimde Alpro Barista Almond en 1 espresso erbij – die maakt ‘m ‘dirty’.

4
Coconut Rooibos Tea
Schuim 200 ml Alpro Barista Coconut samen met 6 g Simon Lévelt African Sunrise thee op of verwarm in een pannetje tot 65 graden Celsius. Wals het schuimkannetje zo’n 10 keer en giet de inhoud door een theezeefje in een theeglas.