Search

Koffieschool

En soms wil je thee

Fotografie
Jelle Rietveld
Illustraties
Alvaro Tapia Hidalgo
Tekst
Monique Overbeeke
Koffieschool

En soms wil je thee

We nemen je mee in zes wereldwijde theetrends aan de hand van de nieuwe biologische theeën van Albert Heijn. 

Fotografie
Jelle Rietveld
Illustraties
Alvaro Tapia Hidalgo
Tekst
Monique Overbeeke

1. Trendy wereldtheeën

Al gespot? In veel restaurants en café’s bestel je tegenwoordig de bijzonderste soorten thee, waar­onder een maté of thee met bijzondere ingrediënten (zoals hennep!). Yerba maté is een stimulerend theeachtig drankje dat vooral in Zuid-Amerika wordt gedronken, waarbij ‘yerba’ staat voor de ­kruidenblaadjes en ‘maté’ voor de traditionele ‘mok’ (de kalebas), waaruit je de yerba drinkt, het liefst met behulp van een ­bombilla ­(rietje). In Zuid-Amerika is dit theeritueel een heel sociaal gebeuren en drinken ze bij voorkeur uit dezelfde ‘maté’, maar thuis kun je de AH Biologisch Yerba Maté Gember Limoen ook als kopje voor jezelf alleen zetten. Heerlijk om de dag mee te beginnen. Gebruik geen ­kokend water maar (gekookt) warm water. En varieer gedurende de dag dan eens met de AH Biologisch Hennep Kamille, die een lichte, aardse smaak van ­hennep in ­combinatie met milde kamille en zoete kruidigheid van zoethout­wortel en kaneel bevat. Ultiem voor een rustig moment in de ­middag of avond.

2. De #1 no-caf

Rooibos is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Overigens noemen we het geen ‘rooibosthee’ want er komen geen theeblaadjes aan te pas. Voor rooibos worden de blaadjes ­gebruikt van de Aspalathus linearis, oorspronkelijk een struik uit de om­geving van de Cederberg in Zuid-Afrika. Net als bij zwarte thee, worden ook de blaadjes geplukt en gedroogd en door fermentatie krijgen ze hun roodbruine kleur. In Zuid-Afrika drinken ze de thee al duizenden jaren als middel tegen allerlei huidkwaaltjes als jeuk en irritaties. Ook bevat rooibos geen cafeïne en nauwelijks tannine, het zou zelfs licht ontspannend werken, daardoor is het geliefd als avondthee. Aan deze AH Biologisch Rooibos Yuzu is een kneepje yuzu toe­gevoegd, de Japanse citrusvrucht die qua smaak tussen limoen, citroen en mandarijn zit. Het zorgt voor een fris, fruitig smaakje dat heel goed combineert met de vriendelijke, lichtkruidige smaak van
de Zuid-Afrikaanse rooibos.

3. Klassiek zwart, nu met smaakje

Zwarte thee, gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis, is (nog steeds) de meest gedronken thee ter wereld. Na het plukken worden de blaadjes van de thee gedroogd. Ze oxideren en veranderen van kleur, geur en smaak. Tijdens dat oxidatieproces krijgt de thee z’n specifieke, volle smaak. Zwarte thee vormt de basis van veel theevarianten, zo ook van deze AH Biologisch Zwarte Thee Sinaasappel waarin je de fruitige tonen van sinaasappel proeft. Vertrouwd en tegelijkertijd toch net anders. 

4. Feelgood thee

Een trend die we al een tijdje zien, is het maken van een ­warme drank met (verse) kruiden. Naast traditionele smaakmakers als munt en verveine, winnen ook gember en kurkuma aan popu­lariteit. Nieuw in het AH-assortiment is
AH Biologisch Kruiden Salie. Deze ­kruiden­­-infusie met salie, munt en venkel is precies wat je nodig hebt na een drukke dag of ’s avonds. Saliebladeren werden al door de oude Grieken en Romeinen gebruikt vanwege de kalmerende werking op het lichaam en een goede spijs­vertering. Ideaal dus, zo’n kopje na het eten of in de avond voor het slapengaan.

5. Feelgood thee

Vooral trendy bij jonge theedrinkers zijn de speciale kruidentheeën die specifiek op bepaalde momenten gericht zijn of je een gezond en warm gevoel geven. AH Biologisch Moment – Warmte melange heeft een intense smaak van kaneel, kurkuma en citroengras. In AH Biologisch  Moment – Avond melange proef je een diepe warme smaak van zoethout­wortel, ­appel, kaneel en kruidnagel. 

6. Groen is gezond

Voor het maken van groene thee worden dezelfde theeblaadjes als bij zwarte thee gebruikt. Ze worden verhit, waardoor ze niet oxideren en groen blijven. Groene thee is goed voor de gezondheid, het verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte. Het Voedings­centrum geeft aan dat je al een gezondheidsvoordeel hebt bij drie koppen groene of zwarte thee per dag. Een goede reden om ze allemaal uit te proberen: AH Biologisch Groene Thee Puur, AH Biologisch Groene Thee Granaat­appel-Honingsmaak en AH Biologisch Groene Thee Munt.