Search
Koffieschool

Dat is handig

Tekst
Moniek Smit
Illustraties
Romualdo Faura
Verfris je koffie-act

1. Geslagen koffie

Socials staan vol met whipped coffee. Koffiekenners noemen het stiekem hun guilty pleasure, waarschijnlijk omdat je er oploskoffie voor gebruikt. Voor twee glazen mix je 2 eetlepels heet water, 2 eetlepels NESCAFÉ Gold Espresso Intense Aroma oploskoffie en

2. Koffieijsjes

Maak je weleens ijsjes van limonade? Maak ze een volgende keer eens met koffie. Zorg dat je koffie iets sterker is dan je gewend bent. Meng de koffie met wat suiker of suikersiroop, ook als je normaal geen suiker in de koffie drinkt. Je kan melk naar smaak toevoegen, dat hangt ervan af of je een latte- of een ristrettotype bent. Koel het mengsel zo snel mogelijk af en giet het in de ijsvormen. De vriezer doet de rest. En jij geniet na een paar uur van een verkoelende cafeïnefix.

3. Laag voor laag

Thuis maak je met gemak een koffietje met mooie lagen als je deze stappen volgt: Kies een smal hoog glas. Begin (bijvoorbeeld) met een laagje Monin Chocolate Cookie siroop onderin het glas. Giet warme geschuimde melk rustig via het glas op de siroop. Maak de melk niet te heet, liever iets lauw. Laat de twee lagen even staan en zet sterke koffie. Giet deze (hete) koffie langzaam en rustig op de geschuimde melk. Da’s indrukwekkend. We hebben de lekkerste laagjes- en siropenkoffies voor je verzameld. Ga naar boonmagazine.nl

Lekker met restjes

1. IJsblokjes

“Dit lukt altijd, ijsblokjes gemaakt van koffie: giet je restje koffie in een ijsblokjestray – je hoeft niets toe te voegen. De coffee cubes zijn perfect om een supersnelle iced coffee te maken om mee te nemen naar je werk. Doe de blokjes in een beker met koude melk en eventueel een scheutje Monin Caramel siroop. De blokjes smelten terwijl je onderweg bent, zodat je kunt genieten wanneer het jou uitkomt. Voor XL-koffie-ijsblokken of koffiegranita met illy Espresso Intenso scan hier

2. Iced coffee

Gekoelde koffie kun je ook direct gebruiken om een verfrissende iced coffee te maken. Het perfecte recept? Dat maak je door de ingrediënten van jouw favoriete koffie koud in een glas vol ijsblokjes te schenken. Even roeren of shaken en klaar is je iced coffee. Probeer het ook eens met kokos-, haver-, soja- of amandeldrinks, voor extra smaak en een vleugje zoet.

3. Koffiesiroop

Iets meer werk, maar de moeite waard: maak van je koffierestjes een homemade koffiesiroop. Heerlijk op roomijs en in cocktails. Doe de koffie met basterdsuiker in een verhouding 1:1 (bijvoorbeeld 1 kopje koffie en 1 kopje suiker) in een steelpannetje. Breng het mengsel al roerend aan de kook, laat het weer iets afkoelen maar houd het 15 minuten tegen de kook aan. Roer af en toe. Laat de siroop afkoelen en giet ‘m in een schone afsluitbare fles of pot. Bewaar in de koelkast, de siroop blijft een paar weken goed. Direct genieten? Check dan de kwaliteitssiropen van Monin (die vind je bij Albert Heijn bij de koffiebenodigheden).

The milky way

1. Volle melk

Barista’s kiezen altijd voor volle melk. Niet alleen omdat een beetje meer vet meer smaak geeft, het zorgt ook voor mooi glanzend melkschuim. Melk met rond de 3% eiwit en vet werkt goed. Meer vet kan, als het in evenwicht blijft met het eiwitgehalte. Meer eiwit en minder vet zorgt voor ‘droog’ schuim en is niet geschikt voor het hartje in de latte. Biologische melk werkt niet altijd goed, dus twijfel niet aan jezelf als je een slechte schuimdag hebt.

2. Cafetière

Met deze glazen kan met zeef, waar veel Fransen hun dag mee beginnen, maak je prachtig melkschuim. Zet koffie en ga pas dan aan de slag met de melk. Giet warme melk in de glazen kan zonder de zeef tot ongeveer 1/3 vol. Let op, de melk mag niet te heet worden en nooit koken. Rond de 60-65 °C is prima. Doe vervolgens de deksel met de zeef op de kan, met de open kant naar de schenktuit. Plaats dan de de zeef net boven de melk en beweeg hem met kleine, zeer snelle, bewegingen net onder en boven het oppervlak van de melk. De melk gaat schuimen en je blijft ‘plungen’ tot het schuim boven 2/3 van de kan komt. Haal het deksel en de zeef uit de kan. Nu pas je een baristatechniek toe: je mengt de melk en het schuim door het door elkaar te draaien in de kan (zonder lepel!). Je blijft de kan rond bewegen tot je ziet dat het melkschuim glanzend een geheel vormt. Stop pas met draaien tot je het in de koffie schenkt, zo mengt het mooi en kun je, na de nodige oefening, een hartje maken.

3. Plant-based

Haal jij ook graag een haver latte, een almond macchiato of een coconut cappuccino in de koffiebar? Kan thuis ook. Gebruik de methode met de cafetière om schuim te maken. Maak het wel iets minder warm, tot 55 à 60 °C, omdat plantaardige drinks iets eerder reageren op hitte dan koemelk. Kies voor producten die speciaal voor barista’s gemaakt zijn, die schuimen mooier en smaken beter in de koffie. Ga voor receptuur naar pagina 38 t/m 43. En ontmoet topbarista Merijn Gijsbers, die alles weet over koffie met plantaardige drinks. Ga naar boonmagazine.nl/koffiekenners

Recycle – deel 1

1. Voer de planten

Koffieprut (zonder het filterzakje) kun je goed mengen met tuinaarde, je planten houden ervan. Schep de koffieprut door de aarde; dit kun je gerust wekelijks doen. Wil je het voor je kamerplanten gebruiken? Laat de koffieprut dan eerst goed drogen en meng dan met de aarde. Zo voorkom je schimmel. Over schimmel gesproken; als je paddenstoelen wilt kweken, is koffieprut een ideale bodem. Het bedrijf Rotterzwam doet dat al jaren binnen een bekroond circulair concept waarin hergebruik van koffiedik voor de productie van oesterzwammen en snacks centraal staat. Perla, met ambitieuze groene doelen, werkt hierin met Rotterzwam samen. Lees er meer over op boonmagazine.nl. O ja, producten als oesterzwammenspeciaalbier en koffiezeep maakt Rotterzwam ook.

2. Koffieverf

Je kunt letterlijk schilderen met koffie, vooral aquareltechniek werkt goed. Ook kun je er stoffen als linnen, katoen en wol een warme koffiekleur mee geven. Om de ‘verf’ te maken, laat je koffieprut in heet water staan. Voor een donkere kleur gebruik je meer koffieprut en laat je het langer staan. Filter dan de koffie uit het water; je verf is klaar. Doe de stof in een bak met de koffieverf en laat het minimaal een uur staan en spoel het voorzichtig uit met koud water. Eventueel herhalen of langer in de verf laten weken als de kleur niet donker genoeg is. Als je de stof dan nog een badje met koud water en azijn geeft, blijft de kleur langer goed.

3. Koffiescrub

100% natuurlijke scrub, dat zit zomaar in je koffiefilter. Na je ochtendbakkie kun je gelijk met de koffieprut onder de douche springen, of er nog iets meer werk van maken en het bewaren. Doe de afgekoelde koffieprut in een kom en voeg evenveel rietsuiker en een scheutje olijfolie toe. Meng het door elkaar en voeg wat citroensap toe voor een frisse geur. Je kunt ook een snufje gemalen kaneel of vanillesuiker toevoegen. Zorg dat het mengsel niet te droog is, maar ook niet vloeibaar wordt.

Kies voor topspullen

1. Good old filter

Een koffiezetapparaat is goed als het water continu met de juiste temperatuur over de koffie loopt, met een rustige flow. Iets wat best moeilijk is, dat weet je als je wel eens met de hand een ‘pour-over’ maakt. Moccamaster van Technivorm, met de hand geproduceerd in Nederland, is al meer dan 50 jaar vertrouwd in keukens van oud en jong. Dit apparaat blijft gerust tientallen jaren dagelijks zijn werk voor je doen, dat maakt het prijskaartje fair. Het tijdloze design is verkrijgbaar in allerlei moderne kleuren. Bestel ‘m bij bol.com

2. Koffiemolen

Wie echt de karakteristieken van koffie wil proeven, maalt de koffiebonen zelf. Combineer het nuttige met een kleine work-out en kies voor een handmolen, bijvoorbeeld de Hario Skerton. Dit handmolentje kun je aanpassen in fijnheid, maalt soepel en ziet er mooi uit. Heb je voor je ochtend-shot iets meer hulp nodig, kies dan voor een elektrische koffiemolen. Bestel ‘m bij bol.com

3. Thermos

Een product met een slecht imago: de thermoskan. Denk nu niet gelijk aan oude, muffe koffie. Denk aan warme, verse koffie! Koffie drink je het liefst direct op, maar als je het wilt bewaren voor een tweede ronde of voor bezoek dat te laat is, doe het dan in een voorverwarmde thermoskan. Laat de koffie liever niet op een warmhoudplaatje staan, dan wordt het te heet en bitter. Warm je thermoskan even voor met heet water en houd ‘m goed schoon. Koffie in een thermoskan blijft een paar uur op smaak.

Direct betere koffie

1. Start schoon

Koffiezetten doe je in een schoon apparaat of filter. Zeker een espressomachine vraagt om dagelijkse schoonmaakaandacht. De regel is: alles waar koffie langs komt, moet schoon. Altijd even naspoelen met water is niet genoeg. Koffieaanslag is je grootste vijand, het is vettig en kan plakkerig worden. Met natuurazijn verwijder je aanslag van eenvoudige koffiezetapparaten en koffiekannen. Voor volautomaten gebruik je speciale schoonmaakproducten, zodat het binnenwerk (waar je zelf niet bij kunt) optimaal blijft werken. Koffiemolens maak je schoon zonder dat de maalschijven nat worden, dit kan wekelijks met speciale korrels die tijdens het malen de plakkerige koffieoliën verwijderen (bijvoorbeeld van Grindz, te bestellen via bol.com).

2. Verse koffiebonen

Gebruik koffie als een versproduct en probeer het niet te lang na openen te bewaren. Gemalen koffie verliest enorm snel smaak en aroma (daarom is versgemalen koffie zo lekker). Koffiebonen kun je goed bewaren in een luchtdichte en donkere verpakking. Zet koffie wekelijks op je boodschappenlijstje en kies de hoeveelheid die bij je gebruik past. Dus koop beter geen grote kilozak áls je die niet wekelijks nodig hebt. Zo kun je ook wekelijks een nieuwe koffie uitproberen.

3. De juiste maling

Misschien wel het moeilijkste onderdeel van koffiezetten: de juiste maalgraad bepalen. Aan de andere kant, met de maling zet jij koffie precies zoals je het lekker vindt. Een te fijne maling maakt scherp en donker. Een te grove maling maakt waterig en flauw. Een regel is: als het zetproces lang duurt, kan de koffie vrij grof zijn en is de invloed van de maalgraad klein. Is je zetproces kort, zoals bij espresso, dan is het belang van je maalgraad groot en mag je fijn malen.

Recycle – deel 2

1. Stekjes

Kweek je graag eigen plantjes voordat je er een plek in de tuin of pot voor zoekt? Dat kan perfect in lege koffieverpakkingen. Veel koffiezakken zijn zo gemaakt dat ze, gevuld met aarde, keurig blijven staan. Hoge zakken kun je voor een deel afknippen. Voor je het weet staat je vensterbank vol met de mooiste koffiezakken met gloednieuwe plantjes, leuk!

2. Kerstbellenslinger

Een lege koffiecapsule verander je zo in een kerstbelletje: Maak een belletje of een kraal vast aan stevig draad en prik het met een naald via de binnenkant door de bovenkant van een capsule. Rijg bovenop de capsule een paar kralen en eindig met een lusje. Maak zo een aantal kerstbellen die je aan een lint bevestigt en je hebt een unieke kerstbellenslinger.

3. Mozaïek

Koffiecapsules hebben kleuren uit een prachtig palet en zijn zeer geschikt om een mozaïek mee te maken. Maak met een potlood een herkenbare vorm op een groot stuk stevig papier of canvas, bijvoorbeeld een bloem of dier. Plak de capsules strak naast elkaar op, waarbij je de hoofdlijnen van je ontwerp in één kleur maakt. Zo ziet de oplettende kijker niet alleen een kleurrijk werk, maar ook de vorm waar je mee begon. Een groter kunstwerk zorgt voor een beter effect, zeker als je het van een afstand kunt bekijken.