Search
Koffieschool

Cuppa cappu?

Fotografie
Jelle Rietveld
Tekst
Karina Hof
Barista
Edward Beumer
Koffieschool

Cuppa cappu?

Puristen kiezen voor espresso’s straight up, maar feit is dat melkkoffies, in vele varianten en good old cappuccino voorop, alleen maar populairder worden. Een stoomcursus ‘the milky way’.

Fotografie
Jelle Rietveld
Tekst
Karina Hof
Barista
Edward Beumer
Thuis een perfecte cappuccino maken betekent ‘next level’ genieten

1. Eerst was er cappuccino

De moeder aller melk­koffies is  vernoemd naar de capuchon van het bruine habijt van de Kapucijner monniken;
il cappuccino in het Italiaans. Een cappuccino bestaat uit de heilige drie-eenheid van gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Dat schuim laat een cappuccino vergelijken met de huiselijke luxe van een bubbelbad: het is een relaxerende, verwarm­ende, schuimige opkikker. 

2. En toen andere melkkoffies

Wie een cappuccino kan maken, durft ook de rest van het melkspectrum aan. Neefje van de cappuccino is de latte, die meer gestoomde melk dan melkschuim bevat, en vaak wordt geserveerd in een glas, waardoor je het geleidelijke kleurverloop van de espresso mooi ziet. Een latte macchiato is kleiner: een shot – een ‘vlek’ – espresso toegevoegd aan melkschuim. En wat is dan een flat white? In de kern een in Australië en Nieuw-Zeeland hip geworden kleine cappuccino met fluwelige melk, die niet schuimt maar ‘flat’ blijft.

3. Kunst in je kop

In de meeste koffiecafés is latte art intussen een gegeven. Van klassieke rosetta tot kekke Hello Kitty-kop: alles net zo aantrekkelijk voor koffieliefhebbers als de strooppot voor vliegen. Heuse latte-art-kampioenschappen worden er georganiseerd en hele dierentuinen kun je in je cappu-kop laten verschijnen. En zelfs ook thuis kun je latte-kunst bedrijven. Het vergt wat handigheid en oefening – en vooral een goede espresso als basis. Én natuurlijk op de juiste manier gestoomde melk. Die moet lijken op natte witte verf – zo omschrijft espressomachine­specialist La Marzocco de ideale ‘werkmelk’. Schenk de melk van enige hoogte uit het melkkannetje in je espresso, mik daarbij op het midden, breng de melkkan naar beneden, versnel je beweging en maak je meesterwerk af. 

Latte art

4. Nooit meer schuimangst

Geen espressomachine met melkstoompijp? Vrees niet en neem tips van World Barista Champion 2007, James Hoffman van Londens Square Mile Coffee Roasters, ter harte. Hij reviewt op zijn YouTube-kanaal meerdere bescheiden geprijsde melk­opschuimers, van een reguliere glazen cafetière tot elektronische melkopschui­mers (die van SMEG komt uit diverse Nederlandse test als beste naar voren). Je creëert met zo’n aeroccino misschien geen melk
die perfect is voor latte art, maar hé… soms kies je voor gemak. En dat mag. 

5. Ieder z’n melk

Halfvolle of volle melk? Ieder z’n melkvet,  zogezegd. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak. Koffiespeciaalzaken gebruiken steevast volvette koemelk, vaak van Jersey koeien vanwege het hogere lactosegehalte, omdat goede kwaliteit melkvet goede kwaliteit melkschuim oplevert. Halfvolle melk smaakt niet per se minder, maar het schuim dat je ermee maakt zal wat minder vol en smeuïg zijn. Magere melk levert minder crèmig schuim en een iets zoetere smaak.

6. Puppuccino

Zijn er spelers in de koffie­branche vindingrijker dan Starbucks®? Menig oog­strelende (melk)koffiecreatie en Instagram-koffiehit hebben we aan de koffiebrander uit Seattle te danken. Nu ook de Puppuccino, een espresso­formaat kopje slagroom voor je viervoeter­vriend, waarvan hij of zij smikkelt als jij je daily shot nuttigt bij je favoriete Starbucks®-filiaal. Weer een voltreffer: de Puppuccino is officieel toegevoegd aan de populaire Starbucks® ­fan-website Starbucks® Secret Menu. Hartstikke fotogeniek en hashtagable, de Puppuccino, maar niet per se een aanbeveling voor je wollige vriend, omdat honden lactose-intolerant kunnen zijn en niet goed reageren op te veel vet. 

Puppuccino is officieel toegevoegd aan de Starbucks® fan-website

7. Dalgona

De dalgona, ook wel quarantaine­koffie genoemd, werd een internet­sensatie toen de populaire Koreaanse acteur Jung Il-Woo ­begin 2020 werd gefotografeerd terwijl hij de ‘street drink’ in Macau bestelde. Je moet het proberen om te geloven dat het werkt en lekker smaakt.
Sla 2 el oploskoffie (NESCAFÉ® Gold) en 2 el suiker en 2 el koud water met een elektrische handmixer op tot een crèmige meringue en schenk ‘m op koude melk voor een even verfrissende als oogstrelende karamel-­melkkoffie.

8. Sensitief schuimen

Wie (serieus) investeert in een espressomachine moet zichzelf ook het melkstoompijpje beter leren gebruiken. Vinden wij. Ook dat vergt enige oefening, maar geen hocuspocus. Vertrouw op je zintuigen. Kijk: zorg ervoor dat zich kleine, consistente luchtbellen vormen tijdens het verwarmen van de melk en pas de diepte en hoek van de stoompijp ten opzichte van de melkkan daarop aan. Luister: borrelen en slurpen zijn de geluiden die je wilt horen, maar een schel, snerpend geluid betekent dat er te veel lucht in je melk komt. Voel: de metalen melkkan moet ongeveer de temperatuur krijgen van de hand waarmee je ‘m vasthoudt. Proef: bereid de melk zodanig dat z’n natuurlijke zoetheid een ideaal huwelijk vormt met jouw espressoprofiel.

9. Plant-based eggnog koffie

Maak 2  espresso’s (60 ml, Perla Superiore Origins Colombia) in een mok of glas. Schuim 70 ml Alpro Barista Almond, 70 ml Alpro Barista Coconut, 35 ml Alpro Whipping, ¼ tl gemalen kaneel, een snuf nootmuskaat en 20 ml Monin Vanillesiroop op tot 65 °C en schenk de mix
bij de espresso en garneer met een toef Alpro Whipping en gemalen kaneel.

Alpro Barista Oat

De zachte smaak van Europese haver haalt het best uit je favoriete koffie. 100% plantaardig, favoriet voor je flat white of cappu.

10. Almond cold brew met munt

Doe 150 g ijsblokjes, 6 muntblaadjes en 150 ml cold brew koffie (Perla Superiore Origins Ethiopië) in een glas en voeg 50 ml Alpro Barista Almond toe.

Alpro Barista Soya

Vormt een mooie microfoam met een milde smaak op iedere koffie. 100% plantaardig, verbe­terd om nog lekkerder op te schuimen.

11. Turmeric & coconut koffie

Doe 1 afgestreken tl kurkuma, ­¼ tl gemalen kaneel en ¼ tl ­gemberpoeder in een macchiato­glas en mix met 30 ml warm water. Voeg 1 of 2 shots espresso (Perla Superiore Firenze) – naar smaak – toe. Schuim 200 ml Alpro Barista Coconut op tot 65 °C. Giet over het mengsel. 

 

Bekijk

12. ‘Dirty’coconut chai koffie

Schuim 275 ml Alpro Barista Coconut samen met 2 el losse Ceylon chai op tot 65 °C. Draai het opschuimkannetje zo’n 20 keer rond, schenk in een glas en voeg er 1 espresso (30 ml, Perla Superiore Napoli) aan toe.  

 

Bekijk

13. Pumpkin spice koffie

Schenk 15 ml pumpkin spice latte siroop* in een glas en voeg 2 espresso’s (60 ml, Perla Superiore Finest Espresso Forte) toe en roer. Schuim 220 ml Alpro Barista Oat op tot 65 °C en schenk erbij. Garneer met Alpro Whipping en gemalen kaneel.

 

Bekijk

14. Plant-based koffie & co.

Vijf tips van barista Merijn Gijsbers, Internationaal Koffie Kampioen, en dé kenner op het gebied van plantaardige drinks in combinatie met koffie.

 1. Plantaardige drinks zijn breder inzetbaar dan alleen voor je koffie – ook al staat er Barista op (sommige) verpakkingen. Maak er -pannenkoeken mee of een smoothie. 

 2. Varieer! Ik gebruik zelf Soya voor mijn cappuccino, Oat voor mijn flat white en Coconut, soms Almond, voor mijn cold brew koffie.

3. Als barista ben ikzelf altijd op zoek naar balans in lattes en andere -koffies, maar vlieg eens uit de bocht, zoek extremen op – zoeter, bitterder – in een koffiecocktail. 

 4. Weet dat de formules van de Alpro Barista drinks, die nu bij Albert Heijn te koop zijn, beter opschuimen dan ooit, ook met een aeroccino.. 

 5. Doe groen, kies voor plantaardig. Als niet voor jezelf, dan voor de
planeet.