Hector Mendez Cantarero is koffieboer in Honduras. Onder meer hij verbouwt de koffie voor storia, een nieuwe 100% traceerbare en biologische koffie van segafredo.
‘We maken alle materialen schoon, van koffiezakken tot ontpulper, terwijl we dagelijks de rijpheid van de koffiebessen checken, welke al perfect rijp zijn en kwalitatief van het hoogste niveau om ze te plukken.’
Na het plukken, einde dag, gaan alle bessen in bakken om ze te ontpulpen. Daarna leggen we de koffiebonen op de patio’s om ze drogen. Tot ver in de avond werken we, om de dag erna weer heel vroeg op te staan. Dag na dag. En het zijn lange en zware dagen.’
Betere koffie betekent meer premies voor de boeren
‘We zien veel meer plagen en ziektes op de plantages. Die problemen moeten we tacklen, want ons inkomen staat op het spel.’
‘Heel simpel: we krijgen meer betaald voor onze koffie, dus iedereen in de koffiecoöperatie profiteert ervan. Maar we worden ook financieel geholpen om beter materieel te kopen. Vorig jaar nog een mechanische wet mill, die de koffie beter wast, waardoor we bonen van hogere kwaliteit kunnen leveren. Beter materiaal zorgt ook voor minder zware arbeid met de handen én in ons geval ook minder waterverbruik. Daarnaast krijgen we advies en opleiding om beter te leren produceren. Soms nog concretere hulp; bijvoorbeeld geld voor waterfilters, waardoor we minder vaak ziek worden.’ Het feit dat de koffie traceerbaar is, betekent trouwens ook dat we als producenten extra ons best doen om topkwaliteit te garanderen. Betere koffie, betekent meer premies. Wij willen heel graag verder met dit Segafredo programma want wij, onze gezinnen en werknemers, halen er volop voordelen uit.’