Search
Koffiekenners

‘Een pittig bakje koffie’

Tekst
Karina Hof
Fotografie
Jitske Schols
Koffiekenners

‘Een pittig bakje koffie’

André Hoinkis, Ahold Delhaize Coffee Company Coffee Blends Manager (Perla)

Tekst
Karina Hof
Fotografie
Jitske Schols

Hoe wist je wat ‘de Hollandse smaak’ is?

‘Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij graag een slappe bak koffie drinkt. De meeste mensen houden van sterke koffie. Van een vol aroma, uitgebalanceerde bitters, niet al te uitgesproken zuren en een aangename, aanhoudend notige afdronk. Zoals sommige Indonesische gerechten, maar nooit te heet.’

Jij komt uit Brazilië. Hoe verhoudt zich de Hollandse smaak ten opzichte van de Braziliaanse?

‘Brazilianen adoreren sterke koffie, maar hun perceptie van sterk gaat nog iets verder. Koffie moet bitter zijn, met een sterk aroma, zonder zuren en iets van scherpte aan het eind. Brazilianen doen heel veel suiker in hun koffie. In de ochtend zijn suiker en melk een must. In Nederland wordt te bitter of te scherp niet gewaardeerd.’

Wat is jouw voorspelling voor de Hollandse ­koffiedorst over 10 jaar?

‘De Hollanders gaan meer zogenaamde single ori-gins ontdekken, de schoonheid zien en proeven van koffie uit de tropen. Zoetfruitige Afrikaanse of pittige Aziatische koffies zullen hen begeleiden op deze ontdekkingsreis. En filterkoffie maakt een comeback. Weet je waarom? Het helpt mensen om de tijd te nemen om de exotische smaken te proeven en te genieten van het vakmanschap van de teler.’