Search
Koffiekenners

Alles over oploskoffie

Tekst
Lars Hamer
Beeld
Jelle Rietveld
Koffiekenners

Alles over oploskoffie

Wereldwijd is oploskoffie de meest gedronken koffievariant. In Nederland is het een stille kracht: bekend, onbegrepen, maar toch goed voor een groot gedeelte van alle koffieverkopen.

Wat weten we er eigenlijk van? Acht vragen, acht antwoorden.

Tekst
Lars Hamer
Beeld
Jelle Rietveld

Wat is oploskoffie eigenlijk?

Voor oploskoffie wordt sterke koffie gezet, niet heel anders dan we gewend zijn. Die koffie wordt gedroogd en dat kan worden gedaan met twee verschillende methodes. Dat gebeurt door de koffie te vernevelen in een ruimte van ongeveer 250 graden Celsius. Of juist via een vriesproces van -40 graden Celsius. Het eerste proces lijkt op het maken van melkpoeder. Tegenwoordig is de vriesmethode populairder; die ­levert oploskoffie op met het meeste aroma.

Is oploskoffie iets nieuws?

Niet echt. De allereerste oploskoffie verscheen in 1771, maar had zonder twijfel een andere kwaliteit dan we nu gewend zijn. Moderne oploskoffie komt rond 1910 op de markt. In 1938 stapt Nestlé met Nescafé in deze markt en groeit uit tot het grootste merk in dit segment. Na 1945 komt Nederland via Amerikaanse soldaten voor het eerst in aanraking met oploskoffie. Nescafé was naast onder meer kauwgom onderdeel van hun rantsoen. In de jaren vijftig groeit de markt voor oploskoffie. Ook andere merken gaan ­oploskoffie produceren. In 1958 zijn er maar liefst 35 verschillende merken te koop, naast Nescafé onder andere Moccona van
Douwe Egberts.

Hoe smaakt oploskoffie?

Naar koffie natuurlijk, luidt het flauwe antwoord. Maar de smaak verschilt per land en merk. Net zoals een Italiaan graag een strakke espresso drinkt en de gemiddelde Hollander over het algemeen blijer wordt van een vrolijk bakje filterkoffie. Starbucks oploskoffie in de Verenigde Staten smaakt anders dan oploskoffie van Lavazza in Italië.

Hoe populair is oploskoffie?

In Nederland is oploskoffie goed voor ongeveer 11 procent van
de koffiemarkt. Wereldwijd zijn de cijfers nog indrukwekkender;
de verkopen van oploskoffie zijn wereldwijd sinds 2000 ongeveer verdrie­voudigd. Tegenwoordig worden vier van de tien kopjes koffie ­gemaakt met oploskoffie. De belangrijkste oploskoffie-drinkers wonen ten oosten én westen van ons. De UK is namelijk het derde grootste land in aantal kopjes oploskoffie. In Rusland, een groot deel van Azië en ook Australië en Nieuw-Zeeland geeft men de voorkeur aan oplos­koffie. Die laatste landen zijn echt groot­verbruikers. Wereldwijd gaat het om bijna 1 miljard kopjes oploskoffie per dag!

Mijn favoriete smaak is Espresso, 100% arabica. Van Nescafé uiteraard

Wat is de charme van oploskoffie?

Het kortste antwoord: gemak én het feit dat je oploskoffie zo goed kunt afstemmen op jouw (smaak)voorkeuren. Het is een uitkomst bij een gehaast ontbijt maar zeker ook buitenshuis, op kantoor,
op het sportveld, op de camping en op een berg. Dat laatste ­bewezen Edmund Hillary en Tenzing Norgay al in 1953. Op de flanken van het Ganesh Himal gebergte dronken ze even een Nescafé om daarna de Mount Everest te beklimmen. 

Geeft oploskoffie de bekende cafeïnekick?

Zeker. Je wordt van oploskoffie in de ochtend net zo wakker als van een gewoon kopje koffie; de intensiteit van de kick hangt af van de gebruikte bonen. Arabicabonen geven koffie die lager is in cafeïne dan robustabonen. Dat geldt voor verse koffie én oploskoffie

Heeft oploskoffie nadelen?

Oploskoffie is gemakkelijk, lekker, lang houdbaar en meestal goedkoper dan bonenkoffie. De koffieliefhebber die voor aroma en zijn eigen zetmethode gaat, zal toch eerder kiezen voor gemalen bonenkoffie. In zijn algemeenheid kun je stellen dat oploskoffie wat minder subtiel kan zijn en een eigen smakenpalet heeft.

Nog meer belangwekkende feiten?

Niet iedereen weet dat je oploskoffie goed kunt gebruiken in ­toet­jes en gebak. Het simpelste en misschien wel het beste idee is vanillevla mengen met geklopte slagroom en oploskoffie naar smaak. ’n Paar keer roeren. Schep het mengsel in een mooi ­kommetje, vertel dat je dit recept voor crème au café hebt ­gekregen van een beroemde Franse chef en je bent de koning(in) van de avond.

Toen ik nog op een etage in Amsterdam woonde, had ik geen koffiezetapparaat. Ik gebruikte alleen Nescafé Espresso sticks. Nooit klachten over gehad

Nescafé Gold

Karakteristieke premium koffiemelange. Aan deze Nescafé Gold zijn fijn­-gemalen, verantwoord geteelde arabicabonen toegevoegd. Zachte smaak en rijk aroma.

Bekijk

Nescafé Espresso sticks

Handige eenkopszakjes voor intense, smaakvolle Italiaanse koffie met een cremalaagje. Gemaakt van 100% arabicabonen uit de beste koffieregio’s. 

Bekijk

Nescafé Gold

Onweerstaanbare koffie-ervaringen. Verkrijgbaar in talrijke en unieke smaken. In handige eenkopszakjes.

Bekijk